Archívum: 2012 (2)

Tevékenységtérkép

Féltengely felújítás, kormányösszekötő g

149760 km.

Nos, gyarapodnak a km-ek, és már a Clio se mai csirke, úgyhogy kell vele törődni.

Februárban volt egy éve, hogy a balos féltengelyen cseréltem gumiharangokat, a megfelelő zsírral együtt. Na,idén február végén elfosta magát, mikor máskor, mint németországi út előtt közvetlenül. Egész pontosan ledobta magát a külső gumiharang. Még este gyorsan felraktam gyorskötözővel, persze az annyit is ért. 10 napot voltam kint munka miatt, így nem nagyon lehetett eltolni egy nappal sem az indulást. Úgyhogy csak reménykedtem, hogy még hazaérjünk az amúgy hibátlan féltengellyel. Sikerült :) Autópályán hazafelé már volt hangja igencsak, de igazán durva akkor lett, amikor már Pesten jártunk :) Azért hazahozott a kis francia :)
Pár napra rá már szedtem is szét, és vittem felújításra. Alaposan körbekérdezgettem, és meglepően sok helyről jött a válasz, ide kell vinni: Puskár Zoltán, kankalin utca 3. Renault fórumon is őt ajánlották, Sógorom is, és egy autós bolt/szerviz is, hogy általában ők is odaviszik. Valóban korrektek, gyorsak, pontosak, adnak egy év garit, és minden 16 ezer/ féltengely, fullos felújítás. Nem sokat gondolkoztam a dolgon :) Valóban, már másnap délelőtt elkészült, én pedig örültem, és már tettem is be. Illetve átnéztük sógorommal az első futómű minden pontját. A kormányösszekötő gömbfejek is nagyon lógtak már, úgyhogy azokat is újra cseréltem, már nagyon rájuk fért. Ezek után pedig ment futóműbeállításra.

Ezen kívül történt még egy lámpatest polírozás. A műanyag lámpatest nagyon jó, csak éppenséggel a rajta lévő uv lakk a 10 év alatt szépen megsárgult, a búra pedig bemattult. Vettem csiszolópapírt, ezressel kezdtem a csiszolást, majd 1200, 1500 as, és végül 2000 es vizes papírral mentem végig rajta, és egy kis polírpasztát is kapott. Az eredmény bár nagyon látványos, de nagyon messze áll még a véglegestől. Így is ráment egy napom. Ezeket idáig kézzel csináltam, de valószínű jövőhéten már lesz polírgép kölcsönben, és akkor szépen felpolírozom az egészet tükörsimára, majd elviszem lakkoztatni. Meglepően szép eredményeket lehet elérni egyébként saját kezűleg, renault fórumon bátorítottak fel, amúgy nagyon ódszkodtam a dologtól. Viszont utána megmutatták a képeket, és komolyan mondom, hogy talán még szebb végeredménnyel is zártak, mint a gyári...

Persze megkapta az alufelniket is a nyári gumival. Nemsokára jön egy teljeskörű lengéscsillapító felújítás, váltótartóbakok cseréje, olajcsere 155000 nél.

Azt hiszem ezek után már minden rendben lesz. Amúgy teszi a dolgát, sajnos a korral jár ez a sok kozmetika :)

 




Fiat 500, Clio Szerelés.

146000  km.

Nos, rég nem írtam, és ennek nem az az oka, hogy a Clio hibátlanul működik,sajnos voltak kisebb nagyobb bajok.

Még februárban történt:
A bal első féltengely gumiharang elfosta magát, így azt ki kellett cserélni. Nagy szerencsém volt, hogy hamar észrevettem a hibát. Egy héten kétszer is átnéztem a kocsi alját, és másodszorra tűnt fel a repedés a harangon. Úgyhogy váltóolaj leenged, féltengely ki, új gumiharang fel, és ment is össze a dolog. Persze a váltó kapott új olajat, szigorúan a gyárit. De mielőtt az újat betöltöttem volna, adtam neki két literrel az olcsóbbikból, majd azt két,-három kmen keresztül mentem vele, hogy picit átmossa a váltót belülről. Majd azt leeresztve láttam, hogy volt értelme, elég dzsuvás lett az olaj, bár még mindíg tisztább, mint ami már előtte is benne volt.
És ha má ott jártam, akkor a kipufftartó bakot is kicseréltem, ugyanis az már néhány hónapja szakadt volt.

Jeladó:
Még nyáron volt egy olyan probléma, hogy az autó nem indult be. Nagy szerencsémre itthon történt a dolog, így kevésbé volt kellemetlen. Igaz, tünetei voltak, hogy valami nincsen rendben, ilyen pl. hogy az alapjárat néha 500, vagy az alá is lement, illetve egyszer kétszer bele is fulladt, majd újbóli indításra minden rendbe jött. Sógorommal megnéztük a gyújtás minden lehetséges pontját, de minden rendben volt. Gyertyák, gyújtótrafók, tarcsigyújtótrafókkal is próbálkoztunk, kábeleket méregettünk, üzemanyag-ellátást vizsgáltunk, stb...
Szerencsére a szerelés közepette másik sógorom épp megérkezett hozzánk, (akitől a Cliot vettem), és hamar rávágta a megoldást. A felső holdponti jeladó fingott ki. Mint kiderült, volt már 70 ezer km-nél egy csere, úgy tűnik ezek ennyit bírnak.
Másnapra meg is jött az alkatrész, mivel a motortérben baromi pici hely van, így eléggé nőgyógyászkodni kellett, hogy ki tudjam cserélni, főleg, hogy más fajta csatlakozót kellett rakni a motor felőli vezetékre.(amit szerencsére mellékeltek)
Ez 5000 ft ba került, természetesen közel 50% os kedvezménnyel, úgyhogy nem volt annyira zsebbe nyúlós.

Fiat500:
Erről csak nagyon gyorsan:
Németországban élő sógoromék most vettek egy fiat 500 ast, nagyon mókás kisautó, és számomra elég új dolgokat is tud, amik kellemessé teszik a vezetését :) Amúgy diesel a kicsike, néhány képet teszek fel róla.

Fékcsere:
Sajnos nincs autószerelés szopás nélkül,ez már szinte biztos.

Az egész úgy December elején kezdődött, és ma ért véget. Eddig állt Cliopajti a garázsban felbakolva.
Már egy ideje éreztem, hogy a kézifék a jobb hátsó kereket nem fogja igazán, ezért a kocsi alatt próbáltam utána húzni a bowdennek. Látszólag nagyon meg volt nyúlva a jobb hátsó bowden, így lekaptam a hátsó dobot, hogy megnézzem mi a tosz van.
Hát, az a tosz volt, hogy a fékpofa karja, amibe beleül a bowden nagyon nehezen járt, emiatt nyúlt meg a bowden is. Miután kiengedtem a kéziféket, csak nagyon nehezen ment vissza alapállapotba. Na, jó, gyorsan lekaptam a balos pofát, féktisztítóval kipucoltam, wd-40el befújtam a csapját, jól megmozgattam, majd megint féktisztítóval lepucoltam, hogy azért ne olajosan tegyem vissza. De a bowdeneket mindenféle képen ki szerettem volna cserélni, szart már csak nem hagyok a kocsimban alapon.
Meg is rendeltem a bowden garnitúrát, kedvezménnyel 4200 ft-ba fájt összesen, úgyhogy még azt sem mondhatom, hogy drága volt, ennyit igazán megér a dolog.
Pár nappal később megjött az alkatrész, aknára álltam, szépen kikötöttem a bowdeneket a kocsi alatt, és behúztam az újakat, egész a dobig. Majd a jobb hátsó dobot lekaptam, régi bowden ki, új bowden be, betéteket dobot megpucoltam, majd összeraktam. Bal hátul a már jól bevált módszerrel elkezdtem leszedni a dobot, kicsit kopogtattam kalapáccsal, szép lassan el is indult lefelé, csak egy furcsa hang ne jött volna :( A fékpofa rögzítő rugós tányéros mifene átszakadt, így a pofák megszorultak a dobban. Mondanom sem kell, hogy ez hiányzott a legkevésbé, mivel így már csak nagyon erőszakosan jött le a dob, aminek következtében a pofák is súlyosan sérültek. A dobnak volt akkora válla, hogy a pofák beleakadtak. A picsába. Jobbos dobot lekaptam, és a balossal együtt odaadtam sógoromnak, és megkértem, hogy vigye el őket felszabályoztatni, és nagyon reméltem, hogy még a maximális értéken belül maradnak. Hátő, nem nyert. Koppra az eldobható érték határára lehetett már csak szabályoztatni őket, így abból is kell új. Végül amik cserélve lettek:
Kézifék bowdenek, fékpofák, fékdobok, természetesen a dobban is új csapágyak kerültek, fékpofa rögzítő szett, rugós szett, önzáró tengelyvéganyák, stb... Egyszóval szinte minden. Persze éppen ZH-k, és vizsgák közepette történt az incidens, ahogy annak lennie kell, így nagyon lassan készült a kocsi, az alkatrészeket is csak apránként tudtam beszerezni. (sok helyről vettem az alkatrészeket, minőség/kedvezmény függvényében.) Végül közel 45000 ezerből jött ki ez a móka, durván 40% os kedvezménnyel sikerült megvenni mindent, de legalább  minőségi alkatrészek kerültek be. Ennyi szotyihéjban a történet, nagyon nem volt egyszerű mutatvány.
Sógoroméknak pedig ezúton is köszönöm a segítséget, nélkülük nem ment volna ilyen flottul az egész.

Jöjjenek a képek!